Tarvitseeko lautasen olla pyöreä? Miksi teekannu ei voisi näyttää talolta? Projekti, jossa lasten piirtämät astiat päätyvät oikeiksi esineiksi, joista syödään huippukokkien yhdessä lasten kanssa valmistamaa ruokaa. CHIL-DISHissa yhdistyvät lasten mielikuvitus ja into, nykyteknologia, muotoilu sekä ruoka...

 

Lähtökohtana projektille oli ajatus siitä, että lapset ovat tulevaisuuden muotoilijoita ja kokkeja. Heille tulisi jo aikaisessa vaiheessa opettaa nykyteknologiasta, muotoilusta ja laadukkaasta, paikallisesta ruoasta kuitenkaan heidän rikasta mielikuvitustaan tahraamatta. Lasten tavasta ajatella asioita ilman sääntöjen, etikettien ja tottumusten turruttamaa mieltä voidaan me aikuisetkin oppia ja inspiroitua.

 

Idea CHIL-DISHista on hautunut Annan ja Kristoksen mielissä jo pitkään, mutta alkuvuodesta 2015 CHIL-DISHin toteutuminen alkoi vaikuttamaan todennäköiseltä, kun Shapeways, 3d-tulostukseen erikoistunut yritys, aloitti posliinisten tulosteiden pilottihankkeen. Anna ja Kristos lähestyivät jo projektin alkumetreillä Olo-ravintolaa / Food Camp Finlandia, jotta projekti saisi konkreettisen muodon – jotta astiat päätyisivät oikeaan käyttöön hienoimmalla mahdollisella tavalla. Aktiivisesti muotoilua ja kaupungin kehittymistä edistävä Helsinki Design Week oli myös alusta asti selvä yhteistyökumppani kuten Shapewayskin, jota ilman ei olisi mistä nyt lasten syödä.

 

CHIL-DISH lähti virallisesti käyntiin vuoden 2015 keväällä pyytämällä tuttuja ja tuntemattomia lapsia piirtämän "maailman hienoin astia”. Ehdotuksia tuli Batman-lautasesta roistojen käyttämään kakunvarastamisastiaan. Tämä hakuprosessi kulminoitui menestyksekkäästi viime syksyllä Helsinki Design Weekin Lasten viikonloppuun, jonka aikana projekti keräsi noin 300 piirustusta.

 

Kaikista ehdotuksista valikoitui lopulta vajaa tusina mielikuvituksellista astiasuunnitelmaa, jotka mallinnettiin tietokoneella kolmiulotteisiksi versioiksi. Haastavinta oli tulkita lasten piirustusjälkeä ja kääntää se toimivaksi ja tulostettavaksi esineeksi kuitenkaan alkuperäistä ideaa kadottamatta. Valmiit 3d-mallit lähetettiin Atlantin toiselle puolelle Shapewaysin New Yorkin ”tehtaaseen” printattavaksi, josta ne päätyivät parin viikon kuluessa Helsinkiin kiiltävässä fyysisessä muodossaan.

 

Projekti huipentui 12.3.2016 Olo-ravintolan tiloissa järjestettävään kokkaussessioon, jossa printattujen astioiden suunnittelijat ensi kertaa näkivät valmiit esineet ja pääsivät henkilökohtaisen huippukokkinsa kanssa valmistamaan ruoka-annoksen omalle astialleen. Oli todella jännittävä nähdä, kuinka huippukokit inspiroituivat lasten piirtämistä astioista ja mitä ainutlaatuisia annoksia he loihtivat yhdessä lasten kanssa.

Anna van der Lei on hollantilais-suomalainen muotoilija, joka valmistui Design Academy Eindhovenista 2008. Työskenneltyään Lontoossa maineikkaassa muotoilutoimistossa hän muutti Helsinkiin suorittamaan maisterintutkintoaan ja olemaan yhteydessä suomalaisiin juuriinsa. Tällä hetkellä hän toimii nykymuotoilun lehtorina Aalto Yliopistossa. Yksilölliset tarinat sekä epätavallisen löytäminen tavallisesta ohjaavat hänen työtänsä muotoilijana ja opettajana.

 

Kristos Mavrostomos on Aalto Yliopistosta valmistunut taiteen maisteri, jossa on ripaus Kreikkaa. Valmistumisensa jälkeen hän on työskennellyt lähinnä sosiaalisen ja taideteollisen muotoilun saralla keskittyen tutkimukseen, kirjoittamiseen, kuratointiin sekä tuotemuotoiluun. Teollisen muotoilun tausta on antanut hänelle työkalut eri materiaalien ja teknologioiden ymmärtämiseen, mutta silti häntä motivoi eniten ihmiset, joiden kanssa hän on tehnyt yhteistyötä.